R.MATLOVIČ: PU v Prešove už spĺňa všetky kritériá pre zaradenie medzi univerzity

01.02.2010 Prešov

Prešov 1. februára (TASR) – Prešovská univerzita (PU) v Prešove v súčasnej dobe už spĺňa všetky kritériá pre zaradenie do kategórie univerzít. Uviedol to dnes na stretnutí s novinármi jej rektor René Matlovič.
Posledné, s ktorého plnením mali problémy, bolo podľa rektora kritérium KZU-6. To definuje maximálny počet študentov pripadajúcich na prepočítaný evidenčný počet vysokoškolských učiteľov s ukončeným tretím stupňom štúdia, ktorý nesmie byť vyšší ako 20.
\"Z našich čísel k 29. januáru 2010 už verifikovaných aj centrálnym registrom študentov vyplýva, že tento počet je 19,2, čím sme odstránili aj poslednú prekážku na to, aby PU zostala zaradená medzi univerzitné vysoké školy, \" povedal pre TASR Matlovič. Spresnil, že v súčasnosti má univerzita prepočítaný počet 7827 študentov, pričom poslucháči externej formy vzdelávania sa násobia koeficientom O,3 a do celkového stavu sa nezapočítavajú študenti prijatí v roku 2009 v rámci protikrízových opatrení vlády. Na fakultách PU v tejto dobe pôsobí 408 pedagógov s ukončeným tretím stupňom štúdia.
Rektor za pozitívne považuje hlavne to, že splnenie tohto kritéria sa nedialo na úkor študentov a nemuseli drasticky znižovať počty prijímaných poslucháčov. \"Dosiahli sme to zvýšením podielu učiteľov s ukončeným doktorandským štúdiom, \" konštatoval rektor. Priaznivý stav sa podľa neho podarilo dosiahnuť aj na základe dôsledného dodržiavania opatrení, ktoré prijalo terajšie vedenie univerzity ešte v roku 2007 a výsledky sa dostavujú práve v týchto mesiacoch.
V tejto súvislosti poďakoval všetkým fakultám, ktoré sa výrazne pričinili, aby sa celkový počet učiteľov s titulom PhD zvýšil, ešte pred uplynutím ročnej lehoty, ktorú univerzita dostala od Akreditačnej komisie na splnenie podmienok.
Vedenie PU splnenie kritéria oznámi Akreditačnej komisii a tá následne po overení stavu predloží správu ministrovi školstva. Definitívne rozhodnutie ministra o zotrvaní PU v kategórii univerzitných vysokých škôl očakáva Matlovič ešte v priebehu tohto akademického roka.
Na fakultách Prešovskej univerzity študovalo k 29. januáru 2010 celkom 11.629 poslucháčov. Z toho 7327 na dennej a 4302 na externej forme štúdia.
 

Vyberte región